war photographer

  • 24.mar.2010 // 08:29
(Foto: Lieve Blancquaert)

Ord blir overflødige.

James Nachtwey er mildt sagt en fantastisk mann. En fotojournalist som har viet hele sitt liv til å hjelpe andre mennesker på den måten han kan best. For å vise oss virkeligheten, for å få andre til å åpne øynene sine og hjelpe til. I dokumentaren War Photographer av Christian Frei følges krigsfotografen James Nachtwey sitt arbeidsliv, og man får en liten innsikt i hvordan det er å leve et liv hvor å fotografere grusomhet og elendighet verden rundt er hverdagen. Selv som den filmfanatikeren jeg er kan jeg ærlig si at få filmer har fått meg til å tenke og realisere ting i den grad denne dokumentaren har gjort. Enda klarer jeg ikke slutte å tenke på virkelighetssynene og uttalelsene Nachtwey presenterte for meg og mine klassekamerater via filmlerretet, og flere av hans sterke bilder sitter som klistret på øynene mine store deler av dagen.

- "What you see (as a war photographer) is not an image on a page in a
magazine 10,000 miles away with an advertisement for Rolex watches on
the next page. What you see is unmitigated pain, injustice and misery (...)
But everone cannot be there, and that is why photographers go there (...)
To protest, and by the strength of that protest; to make other protest."

- James Nachtwey

Les flere sitater HER. Jeg mener det, gjør det.


Dokumentaren var utrolig. Jeg elsker den, men hater den på samme tid. Jeg elsker temaene som tas opp, de sterke bildene som rører ved folk, måten James Nachtwey lever sitt liv på; jeg elsker egentlig alt. Men samtidig kan jeg ikke hjelpe for at jeg hater én faktor: det å konfronteres med den grusomme virkeligheten vi står overfor. Misforså meg rett, det siste er også en faktor som gjør at jeg elsker dokumentaren. Det er bare grusomt å innse nok en gang hvor forferdelig andre mennesker har det, bare noen hundre mil unna våre "luksusliv" her i den vestlige delen av verden, mens vi bare står og ser på bildene av det på nyhetene. Det er grusomt å innse hvor mye fælt som foregår rundt oss, som mange i mer eller mindre grad velger å ignorere dag etter dag. Hvorfor er det egentlig slik? Jeg begynner seriøst å tvile på menneskeheten innimellom.

Foto av James Nachtwey

Det er altfor lett for oss å lukke øynene våre. Å leve våre travle og forholdsvis enkle liv, og late som vi ikke ser hva som foregår rundt oss. Det er enkelt. Det er smertefritt. Det blir gjort altfor ofte. Jeg mener på ingen måte at vi er perfekte, eller at vi lever perfekte liv. Selvsagt har vi problemer her også, men sammenlignet med andre menneskers og land sine daglige utfordringer kan de fleste av de problemene bagatelliseres. Jeg dømmer ikke den materialistiske livsstilen den gjennomsnittlige nordmannen har idag, for jeg tar like stor del i den som resten av befolkningen. Men jeg håper inderlig at flere følger i Nachtwey sine fotspor, og gjør en forskjell i verden på den måten de selv kan best.

Foto av James Nachtwey

Om man ikke har muligheten til å hjelpe på drastiske måter, hvorfor ikke starte i det små? Kanskje en kan få seg et fadderbarn. Kanskje en kan donere penger til en organisasjon en mener kan gjøre noe godt med pengene? Det høres kanskje en smule kynisk ut å bare nevne hjelp som involverer penger, men det er faktisk en god måte å hjelpe til på dersom man ikke vet om noe annet, eller ikke har mulighet til noe annet for øyeblikket. Donér i det minste tid. Alle kan selvsagt ikke redde verden, men alle kan klare å gjøre en forskjell på en eller annen måte. Det gjelder bare å være kreativ. Jeg skal i det minste gjøre mitt beste heretter.


Del 1/10 av dokumentaren. Resten finnes også på youtube.com


Anbefaler virkelig alle å se dokumentaren, med mindre man takler endel sterke bilder og historier dårlig. Det er nemlig ikke noen kinofilm, alt gjenspeiler virkeligheten.. Sjekk også ut James Nachtweys nettside.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Tina K.J.

Tina K.J.

19, Bodø

Jeg er en 18 år gammel jente fra Bodø. Interesserer meg for blant annet venner, film, foto & medier, reising, musikk og mye annet. Drar til New York i februar for å studere journalistikk og medier ved Gateway College. Videre planlegger jeg å studere markedsføring i 3 år i samme by. Her kan du oppdateres om livet mitt i storbyen.

Kategorier

Arkiv

hits